Hf for ordblinde

Er du ordblind, kan du tage uddannelsen som HF særligt tilrettelagt til elever med ordblindhed og med mulighed for at gå på vores kostskole. Der er ingen forskel på niveau og kvalitet, og du får samme adgang til de videregående uddannelser.

Ordblind elev på hf i Nørre Nissum

Det får du

  • Mulighed for et 3-årigt hf-forløb
  • Mulighed for at bo på kostskole
  • Adgang til læse- og skriveteknologi og digitale tekster i alle fag
  • VUC ordblinde-undervisning i dansk og engelsk på mindre hold
  • Forlænget tid ved eksamen
  • Brug af it til alle eksaminer
Fremlæggelser 960x480

Kom til inspirationsdag for undervisere og vejledere

Den 31. oktober afholder HF i Nørre Nissum inspirationsdag omkring ordblindhed. Her kan du få belyst den nyeste forskning indenfor området og høre mere om, hvordan vi forvandler forskning til konkrete redskaber.

Dagen er tiltænkt undervisere, vejledere og andre der interesserer sig for undervisning af ordblinde elever
  • Hvordan foregår det, når jeg starter på HF for ordblinde?

    Når du er optaget på HF for ordblinde med start i august måned, har vi planlagt introdage, hvor du får en grundig introduktion til dit nye studie. Du kommer også til at lære din klasse og undervisere bedre at kende. Du følger en stamklasse med andre ordblinde og færdiggør din HF sammen med din klasse.
  • Hvordan er HF for ordblinde opbygget?  

    HF for ordblinde består ligesom den toårige HF af en række obligatoriske fag, en fagpakke, valgfag, et projekt- og praktikforløb på hvert semester, en større, skriftlig opgave samt andre aktiviteter. Alle fag afsluttes med en eksamen. 

    Semester struktur

  • Hvilke fag skal du have på HF?  

    På den 3-årige HF for ordblinde får du alle de fag, der indgår i en HF-eksamen. Udover de obligatoriske fag og valg af en fagpakke, skal du også vælge valgfag.  

    Det er en god idé at vælge de valgfag du ved, der kræves, på netop den uddannelse, du ønsker efter din HF. Hvis du er i tvivl, så vælg de fag du interesser dig for, som du trives med og giver dig energi på dit studie.  

    Læs mere om selve opbygningen af HF her.

  • Hvad er en fagpakke?

    Når du er begyndt på HF, skal du i løbet af dit første år vælge en fagpakke. Du skal vælge mellem disse fagpakker.

  • Når du er optaget på HF særligt tilrettelagt for elever med ordblindhed, får du adgang til software (Appwriter/Intowords), der hjælper dig med at læse og skrive. Du kan søge om at få en SPS-computer med programmer eller bruge din egen computer. SPS-computeren kommer med styresystem og læse- og skrivestøttende program. Hvis du har din egen computer, kan du downloade Officepakken gratis via skolens licens, der også indeholder mange funktioner, som kan støtte læsning og skrivning på studiet.

    Hver uge har IT-caféen åben for alle, der har brug for at komme forbi og få it-hjælp. Her kan du også få tips og tricks til, hvordan du bruger din mobil/apps til at støtte læsning og skrivning i dagligdagen.

    På HF arbejder vi også med AI som læringsredskab i undervisningen og de muligheder det giver for at kvalificere forståelsen af de tekster, der bruges.

    Vi opfordrer til, at du benytter al den teknologi, du har brug for på din HF. Som udgangspunkt ligger alle undervisningsbøger på Nota - det digitale bibliotek - som alle ordblinde har adgang til. Hvis en elev skal bruge en bog, der ikke findes i Nota, hjælper vi med at bestille den via Studieservice.

  • Hvad er et projekt- og praktikforløb?

    I løbet af de to første år du går på HF for ordblinde, vil du komme i et projekt- og praktikforløb, som kan foregå på en uddannelse eller en arbejdsplads. Læs mere.

  • Hvordan foregår eksamen på HF for ordblinde?

    På den 3-årige HF for ordblinde får du ligesom på en 2-årig HF ikke standpunktskarakterer i fagene. Det betyder, at du skal til afsluttende prøve i alle fag. Du afslutter alle fag med en mundtlig prøve. Ud over de mundtlige prøver er der skriftlige prøver i dansk, matematik og engelsk samt en større skriftlig opgave på tredje år.

    Du får selvfølgelig mulighed for at få forlænget tid til dine prøver samt at bruge din læse- og skriveteknologi (LST). På dit eksamensbevis kommer der ikke til at stå, at du er ordblind.

    Du kan læse mere om prøver i undervisningsbeskrivelserne for de enkelte fag.

    Se HF-undervisningsbeskrivelserne her.

  • Hvordan søger du om optagelse på HF for ordblinde?

    Hvis du søger ind på HF særligt tilrettelagt til elever med ordblindhed, søger du på samme præmisser som alle andre.

    Søg ind her.

  • Hvad koster det at tage en HF?

    Det er gratis at tage den 3-årige HF for ordblinde og den er SU-berettiget efter gældende SU-regler. Læs mere om SU her.

  • Ordblindeklasserne rejser til udlandet på 2. og 3. år. På 2. år tager vi til Budapest, og på 3 år går turen til Dublin.

    Som en del af turen til Dublin arbejder vi med engelsk, der forbereder os på landets og byens historie, kultur og samfund. Under selve forløbet besøger vi seværdigheder og steder, som har relation til det, vi har arbejdet med i timerne. Der er også godt tid til at udforske stedet på egen hånd, og være sammen med vennerne i nogle andre omgivelser.

    De fleste kommer hjem med nyt gå-på-mod til engelsktimerne.

  • Læs om igangværende projekter 

  • Hør om den historiske baggrund for HF for ordblinde

    Som ét af de første steder  i Danmark, oprettede man i 2006 et særligt tilrettelagt forløb for ordblinde på HF i Nørre Nissum. Et forløb - der den dag i dag - stadig er ét af de førende på sit felt.

    Et koncept som ikke kun har skabt mulighed for unge med ordblindhed, men også et helt særligt undervisermiljø med nogle af de førende forskere og undervisere indenfor området.

    Hør Morten Bramming interviewe to af drivkræfterne bag HF for ordblinde, Helle Bundgaard Svendsen (docent) og Anders Bendsen (lektor), om den historiske baggrund for at starte netop dette HF-tilbud og hvilke erfaringer, man har gjort sig.

Mød andre ordblinde

Portræt af Lucas

Mød Lucas der bruger læse- og skriveteknologi på HF

Mød Lucas
Sille er ordblind og går på HF i Nørre Nissum

Mød Sille der er ordblind og går på HF i Nørre Nissum

Mød Sille
Hør om undervisning, der skaber større forståelse

Hør om undervisning, der skaber større forståelse

Mød Jakob, der i dag læser psykologi på universitetet

Mød Jakob, der i dag læser psykologi på universitetet

TV MidtVest

Mød Johanne, der ikke vil lade sig begrænse af sin ordblindhed

Mød Johanne