Johanne fortæller om livet på HF i en coronatid

Johanne går i 2. O på HF og fortæller her om, hvordan det har været at have online undervisning, hvad hun har savnet og hvad hun glæder sig til, når de studerende igen kan få lov at gå i skole hver dag.

Studerende ved VIA HF i Nørre Nissum

Det var den 16. december 2020 og endnu et pressemøde rullede over skærmen. Jeg sad i sofaen i stuen hjemme hos min svigerfamilie. Stemningen var præget af nervøsitet for, hvad ville dette pressemøde komme til at betyde for fremtiden? Ville det ændre vores hverdag ligesom i foråret? Eller ville det bare være gentagelser af de forrige pressemøder?

Under pressemødet fortalte Mette Frederiksen, at antallet af positive Corona-tests steg, og antallet af indlæggelser var alarmerende høje, så sundhedsvæsnet var under maksimalt pres.

”Derfor indfører vi i dag nye landsdækkende restriktioner, som vil gælde til tiden efter nytår” - Mette Frederiksen.

Efter hun havde sagt, at de ville lukke landet ned igen, gik det hele lidt i stå, og en masse spørgsmål kom frem ud fra alt den uvidenhed, vi sad med hver især.

Jeg kan tydeligt huske, at det første jeg tænkte var, om den nytårsaften, vi så længe havde planlagt, ville blive til noget, uvidende om hvor længe nedlukningen egentligt ville vare.

Mit navn er Johanne Touborg, og jeg går i 2. O på HF i Nørre Nissum. Jeg vil gerne fortælle om, hvordan det var og er at være HF-elev under Corona på godt og ondt.

Tilbage til online undervisning

Nu skulle vi igen modtage undervisning online dog med lidt mere viden om, hvordan vi praktisk skulle gribe det an denne gang. Vi vidste fra sidste nedlukning, hvordanTeams fungerede og generelt, hvordan det var. Men selvom vi efterhånden har vænnet os til at møde lærere og vores klassekammerater online, så bliver det nok aldrig det samme, som at møde op i skolen fysisk.

Jeg synes, lærerne på skolen. hele vejen igennem, har været rigtig gode til at tilpasse undervisningen til, at vi sad derhjemme. De har været gode til at lave lidt alternativt undervisning, der gjorde det mere spændende at have undervisning hjemmefra.

Med det sagt synes jeg også, det har været rigtig hårdt at gå i skole bag en skærm. Det har til tider været svært at holde motivationen lige højt, og jeg har tydeligt kunne mærke på mine klassekammerater, at jeg ikke var den eneste, der havde det sådan.

Det jeg savner mest ved skolen

Jeg synes, det kan være svært at sætte ord på, hvad jeg har savnet mest ved ikke at møde fysisk op på skolen. For mig har det meget været de små ting i hverdagen. Lige fra at møde sine venner og klassekammerater til at kunne spise sammen med de andre årgange i kantinen. Det kan også være mindre ting, man slet ikke tænker over til hverdag, som fx bare at kunne se hinanden og smile på gangen til at diskutere noget i klassen. Det er faktisk bare det hele, man savner.

Værdsæt de små ting

Alle de små ting vi hele tiden gør, når vi er sammen fysisk, føles mere tiltrængt end nogensinde før. Jeg husker tydeligt en episode, hvor jeg virkelig kunne mærke, jeg savnede at møde op på skolen og alt det, der følger med ved at gå på HF i Nørre Nissum. Skolen havde besluttet at sende en lille pose ud til alle eleverne som en lille reminder om, at vi skulle holde ud, og at de savnede os. Jeg sad og havde time online, da det lige pludselig bankede på døren. Jeg åbnede døren og blev meget overrasket og glad. Der stod to fra skolen med en pose til mig. Vi snakkede om, hvordan det gik oppe på skolen, og de fortalte, hvor meget de savnede, at vi var der.

Da de var gået igen, slog det mig, hvor meget jeg egentlig savnede at være oppe på skolen. Jeg kan huske, hvor glad det gjorde mig, at de kom med den pose. Ikke fordi der var slik i, men fordi den repræsenterede alle de små ting, jeg savnede ved at være oppe på skolen. Sammenholdet, betænksomheden for hinanden, fællesskabet på tværs af årgange, dygtige undervisere, de søde damer i kantinen, der laver mad til os hver dag og bare alle de små ting, vi normalt nok bare havde taget for givet.

Men fordi vi lige pludselig blev taget ud af vores normale rammer, og den hverdag vi kendte, så kom jeg i hvert fald til at værdsætte alt det, der følger med, når man går på en ungdomsuddannelse.
Jeg håber for mine medstuderende og de kommende studerende, at vi alle får en tid fremadrettet, hvor Corona ikke fylder lige så meget i vores hverdag, så vi kan få alt det gode tilbage, der er ved at gå på HF i Nørre Nissum.

Læs mere om studielivet på HF