Emilie læser HF med en uni-fagpakke

Emilie har valgt at tage en uni-fagpakke, så hun sikrer sig, at hun kan læse på alle videregående uddannelser. 

HF-elev ved sin skole

Emilie går på VIA HF i Nørre Nissum. Hun var sikker på, at HF var det rigtige valg, hun var bare bekymret for, om hun kunne læse videre på universitet med en HF-eksamen. Men med en uni-fagpakke har hun adgang til alle videregåede uddannelser. Og så tager HF kun to år.

23-årige Emilie Larsen læser HF på VIA University College i Nørre Nissum. Hun startede på HTX for fire år siden, men det var ikke lige hende, så hun valgte at stoppe på uddannelsen. Efter et par sabbatår besluttede hun sig for at tage en HF.

”Jeg vil gerne læse videre, og så skal jeg jo have en ungdomsuddannelse, for at kvalificere mig. Jeg vil enten læse biologi på universitetet eller tage en natur- og kulturformidler uddannelse,” siger Emilie, der nu var fyldt 22 år og derfor valgte at tage en HF, fordi den kun tager to år, mens STX tager tre år.

En særlig fagpakke med ekstra fag

”Jeg var bekymret for, om jeg kunne få adgang til universitet med en HF. Men så fandt jeg ud af, at på VIAs HF i Nørre Nissum udbyder de en uni-fagpakke, der giver adgang til alle videregående uddannelser,” siger Emilie.

En uni-fagpakke er en kombination af eksisterende fagpakker. Fagpakken består af dansk og engelsk på A niveau, tre fag på B-niveau, som man selv vælger, samt et valgfrit fag på c-niveau. Med en uni-fagpakke får man 250 timers ekstra undervisning i forhold til studerende med de andre fagpakker. Ifølge Emilie er der meget arbejde med studiet på en uni-fagpakke. Men det gør ikke noget, for hun er blevet bidt af at studere.

”Heldigvis er lærerne gode til at tage hensyn til os, der har uni-fagpakken. De ved godt, at de ikke skal lægge en hel masse afleveringer i samme uge. Og selvom vi har lange dage, så er der også nogle fritimer ind imellem. Før corona, den gang vi måtte komme på skolen, gjorde det faktisk ikke så meget, at der var lange dage, for jeg var jo sammen med mine venner. Og der var også tid til at hygge. Her under corona-nedlukningen, kan det godt føles lidt mere stramt,” siger Emilie.

Fællesskab og stor accept

Hun fortæller, at da hun skulle vælge, hvor hun ville læse HF, var hun aldrig i tvivl. En god veninde havde gået på HF i Nørre Nissum, og havde altid talt godt om stedet. Og det forstår Emilie godt, for hun oplever en helt særlig stemning af åbenhed og fællesskab.

”Det er helt klart det bedste valg nogensinde. Her er plads til alle. Du bliver hurtigt accepteret, som den du er. Det var faktisk noget af det, jeg havde problemer med på HTX. Jeg er en lidt drenget og nørdet pige, fx elsker jeg Starwars og at spille computerspil og jeg har haft en oplevelse af, jeg er lidt anderledes end mange andre. Men det har aldrig været et problem i Nørre Nissum,” siger Emilie.

Hun uddyber og fortæller, at hun tror, at oplevelsen af accept og fællesskab blandt andet skyldes, at eleverne kommer med vidt forskellige baggrunde. At de ikke alle sammen mere eller mindre kommer fra det samme område og samme folkeskole, hvilket ofte er tilfældet på STX, hvor de fleste kommer direkte fra folkeskolen.

Kostskolen skaber også fællesskab

”Forskelligheden er god og styrker vores fællesskab. Vi er også en god blanding af både yngre og ældre elever. Jeg synes, der er lidt mere modenhed og interesse for at lære hinanden at kende,” siger Emilie, der også mener, at fællesskabet skyldes, at skolen har en kostskole tilknyttet. Her kan eleverne bo, mens de går på HF.

”Der sker altid noget, der er altid nogen at snakke med; både fagligt og socialt. Jeg går ikke selv på kostskolen, men jeg bor på et kollegium lige i nærheden og synes, det er så fedt, at der altid er nogen at være sammen med,” siger Emilie og fortsætter:

”Vi ligger jo lidt gemt væk herude i Nørre Nissum. Og for nogen kan det være svært at se sig selv tage helt herud i stedet for til en af de større byer som Struer eller Lemvig. Men det skal man virkelig overveje at gøre, for her er bare så fedt”.

Læs mere om studielivet på HF